2005

KOTISEURA PARHAIMMILLAAN

Päiväkummun Pesiksen kauden päättäjäiset pidettiin perjantaina 28.10.2005 Päiväkummun koululla. Juhlaan osallistui noin 200 seuran jäsentä ja pesäpallon ystävää. Juhlan kunniavieraaksi oli saatu pesäpallon suurin pomo, eli Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Markku Pullinen.

Seuran puheenjohtaja Jukka Heinonen kävi omassa puheessaan läpi kauden kohokohdat. Joukkueita seuralla oli kauden aikana yhdeksän, ja joukkueet pelasivat yhteensä yli 250 peliä. Joukkueet osallistuivat Etelä-Suomen Pesiksen sarjoihin sekä valtakunnallisille pesäpalloleireille Siilinjärvellä, Haapajärvellä sekä Oulussa. Perinteinen pesis- ja liikuntakoulun pidettiin taas tänä kesänä Rekolan koululla. Yli 40 alle 1 - 2 -luokkalaista lasta vietti kaksi viikkoa kesäkuussa liikkuen ja leikkien ja samalla tutustuen pesäpalloon.

Uutena ikäryhmänä peleissä olivat mukana nuorimmat pesispelaajat eli G-juniorit. He olivat mukana Nuorisopesiksen kokeiluluontoisessa projektissa, jossa pesispelille luotiin kokonaan uudenlaiset säännöt, jotka poikkesivat radikaalista vanhoista totutuista. Nämä säännöt perustuvat lähtökohtaisesti lapsen tarpeista liikkua ja paremmin saada onnistumisen elämyksiä. Kokeilu on saanut mielenkiintoista palautetta puolesta ja vastaankin, kuitenkin mikä tärkeintä lapsilta ja vanhemmilta myönteisen vastaanoton. Joukkue onkin jakaantunut 4 ryhmään ja ilahduttavaa on ollut vanhempien aktiivinen osallistuminen ryhmien toimintaan.

Viime vuonna alkanut UHP-projekti (työnimenä Unelmana Hyvä Pesispelaaja) jatkui kuluneella kaudella. Tämän Nuorisopesiksen ideoiman kokeiluluontoisen kehittämisprojektin, johon siihen osallistuvat 5 seuraa kutsuttiin mukaan, tarkoituksena on tarjota mahdollisuus ja edellytyksiä huippuvalmennukseen niille junioreille, joilla on halua kehittää itseään tässä lajissa huipputasolle saakka. Projekti on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja sen tuloksia ja etenemistä seurataan mielenkiinnolla Nuorisopesiksen taholla. Mikäli tulokset ovat myönteisiä, tullaan mallia markkinoimaan muuallekin Suomeen.

Pelien lisäksi seuran toimihenkilöt ovat aktiivisesti olleet mukana Pesäpalloliiton ja Nuorisopesiksen eri hankkeissa luennoimassa seuran toiminnasta sekä kouluttamassa muiden seurojen valmentajia. Pesäpalloliikkeen yhteisessä Kotiseura -hankkeessa PäPe on ollut aktiivisesti mukana. Hankkeen tavoitteena on rakentaa seuroja, jotka tarjoavat tukea ja haasteita läpi elämän, vauvasta vaariin asti.

Jukka esitti lopuksi huolensa kenttätilanteesta Itä-Vantaalla. Seura pelaa kaudella miltei 100 kotipeliä, mutta kenttätilanne tulee asettamaan rajat seuran kasvulle lähitulevaisuudessa. Eli seura ei pysty ottamaan mukaan toimintaansa kaikkia pesäpallosta kiinnostuneita lapsia ja nuoria. Lisäksi alueelta puuttuu kilpailuvaatimukset täyttävä kenttä Itä-Vantaalla. Tämä on kaikkien alueen pesäpalloseurojen yhteinen huolenaihe.

Juhlapuheen piti tänä vuonna Pesäpalloliiton puheenjohtaja Markku Pullinen. Markku kertoi pesäpalloliikkeen Kotiseura-hankkeesta ja miksi tähän on lähdetty. Heti sotien jälkeen syntyi maahamme 115.000 lasta, jotka nyt ovat siirtymässä työelämästä eläkkeelle. He ovat tänä aikana rakentaneet Suomesta hyvinvointivaltion, joka nyt on suuren haasteen edessä. Varat eivät riitä nykyisen hyvinvointivaltion ylläpitämiseen, vaan nyt tarvitaan uusia ajatuksia hyvinvointivaltion varmistamiseksi myös tulevaisuudessa.

"Tässä on kansalaistoiminnalla ja seuratoiminnalla ja erityisesti urheiluseuroilla keskeinen rooli" Pullisen mukaan. Vaikka nämä sodan jälkeen syntyneet ovatkin siirtymässä työelämästä eläkkeelle, niin se ei tarkoita että he ovat siirtymässä elämästä eläkkeelle. Heillä on paljon osaamista ja kokemusta, jota tulisi hyödyntää, esimerkiksi urheiluseurojen johtamisessa ja hallintotehtävissä, vapauttaen näin seurojen resursseja valmennukseen. Maa tarvitsee aktiivisia urheiluseuroja, jotka ottavat oman paikkansa ihmisten liikuttamisessa läpi elämän. Pesäpallon vastaus tähän on Kotiseura-hanke. Vaikka pari noin vuoden ikäistä tulevaisuuden pesäpalloilijaa teki kaikkensa Markun puheen häiritsemiseksi, niin se ei Markkua häirinnyt, vaan päinvastoin, siitä Markku innostui entistä enemmän, koska se että juhlassa oli kaikenikäisiä mukana, on Kotiseuratoimintaa ja kohtaamista parhaimmillaan kaikenikäisille.

Puheen lopussa Markku Pullinen kiitti Päiväkummun Pesistä hienosta työstä lasten ja nuorten monipuolisen liikunnan edelläkävijänä sekä aktiivisena osallistujana ja tiennäyttäjänä uuden seuratoiminnan rakentajana. PäPe toimii esimerkkinä kaikille pesäpalloseuroille ja PäPe:n toimintamallilla tulee vaikuttamaan koko lajin kehitykselle tulevaisuudessa. Markku Pullinen palkitsi lopuksi neljä seuran toimihenkilöä mittavasta työstä omassa seurassa sekä työstä koko lajin parissa. Palkinnon saivat seuran puheenjohtaja Jukka Heinonen, valmentajat Päivi Lamponen ja Pirjo Seppänen sekä seuran kehittämisestä vastaava Eric Nyman.

Tämän jälkeen oli vuorossa juhlan päänumero, eli palkintojen jako. Palkinnot jakoi pesäpallon suurin pomo, eli Pullisen Markku. Seuran palkitsi hienosta tsemppaamisesta ja iloisesta yrittämisestä kaikki G ja F junnut kultaisella pesäpallomitalilla. Esiintymislava ei meinannut riittää. kun iloiset G-junnut tulivat noutamaan ehkä ensimmäisiään mitaleitaan, koska G-junnuja seurassa on miltei 30. Eli seuran tulevaisuus on hyvässä hoidossa.

Joka joukkueesta palkittiin tämän jälkeen neljä pelaajaa, joukkueen tsemppari, vuoden kehittyjä sekä vuoden sisä- ja ulkopelaaja. Vuoden sisä- ja ulkopelaajaa palkitaan hyvistä suorituksista pelissä, kun taas tsempparipalkinnon saa pelaaja, joka aina jaksaa yrittää loppuun asti sekä kannustaa muita pelaajia. Vuoden kehittyjän palkinnon saa pelaaja, joka kauden aikana on parantanut omaa pelisuoritustaan merkittävästi. Tänä vuonna palkintona oli hieno pesispelaajapatsas.

Tilaisuudessa jaettiin myös Suur-Helsingin Pesiksen palkintoja. SHP:n vuoden tsempparipelaajaksi valittiin viime kaudella kahdessakin joukkueessa pelannut ja aina loppuun asti tsemppaava PäPe:n Ilari Rokkanen D-pojat 93 joukkueesta.

Päiväkummun Pesis sai seurana vastaanottaa SHP:n vuoden junioriseura-palkinnon. Tämä on jo kolmas kerta 2000-luvulla kuin PäPe vastaanottaa tämän arvostetun palkinnon.

Palkintojenjaon päätti valmentajien palkitseminen. Ilman näitä vapaaehtoisia työjuhtia, pelaajien isiä ja äitejä ei pelaajat voisi harrastaa pesäpalloa Itä-Vantaalla. Valmentajat palkittiin näyttävällä Nuori Suomen Pro kunniakirjalla.

Tilaisuus päättyi pelaajien, heidän sisarusten ja vanhempien ja isovanhempien sekä valmentajien ja seuran toimihenkilöiden yhteiseen kahvi/ mehutuokioon. Lapset eivät tosin kauan ruokasalissa viihtyneet, kun viereinen liikuntasali tarjosi paremmat tilat leikkimiselle. Eric Nyman

 

Joukkueiden palkitut 2005

E-TYTÖT PALKITUT:
ULKOPELAAJA: Katia Kaino
SISÄPELAAJA: Sini Autti
TSEMPPARI: Mira Hämäläinen
KEHITTYJÄ: Essi Kuronen

E-POJAT PALKITUT:
ULKOPELAAJA: Sakari Starkkila
SISÄPELAAJA: Matti Pukarinen
TSEMPPARI: Antto-Emil Pöyhönen
KEHITTYJÄ: Eetu Leppäkorpi

D-POJAT 92 PALKITUT:
ULKOPELAAJA: Antti Rautanen
SISÄPELAAJA: Joni Palviainen
TSEMPPARI: Jesse Helminen
KEHITTYJÄ: Tuukka Siekkinen

D/E-POJAT 93-94 PALKITUT:
ULKOPELAAJA: Miko Sorvoja
SISÄPELAAJA: Ilari Rokkanen
TSEMPPARI : Petri Kallela
KEHITTYJÄ: Samu Kärkinen

D-TYTÖT PALKITUT:

ULKOPELAAJA: Miia Snellman
SISÄPELAAJA: Katju Seppänen
TSEMPPARI : Paula Ikonen
KEHITTYJÄ: Maria Cavadas

C-TYTÖT PALKITUT:

ULKOPELAAJA: Sonja Sinkkonen
SISÄPELAAJA: Anna Malm
TSEMPPARI: Anni ja Eina Lamponen yhteispalkinto
KEHITTYJÄ: Laura Toivanen

C-POJAT PALKITUT:

ULKOPELAAJA: Esa Åman
SISÄPELAAJA: Samuli Autti
TSEMPPARI: Ville Alonen
KEHITTYJÄ: Kalevi Holmström


Keskon stipendi Anni ja Elina Lamposelle

Anni ja Elina Lamponen Päiväkummun pesiksestä sekä Ville Patala Kiimingin urheilijoista palkittiin 31.5.2005 Pesäpalloliiton johtokunnan päätöksellä Kesko Oyj:n myöntämillä stipendeillä. Valintakriteereinä painotettiin esimerkillistä käytöstä, hyviä yhteistyötaitoja, tunnollisuutta pesäpallon harjoittelussa, ahkeraa koulunkäyntiä ja oma-aloitteisuutta.

Yli kymmenen vuoden ajan stipendejä nuorille urheilijoille jakanut Kesko Oyj pyysi Pesäpalloliittoa nimeämään nuoren urheilijan stipendin saajaksi. Yhteensä seitsemältä seuralta saatiin ehdotuksia palkittaviksi, joten valinta oli erityisen vaikea. Pesäpalloliitto päätyi jakamaan kaksi 500 euron stipendiä.

Anni ja Elina Lamponen ovat monipuolisia pesäpallotoimijoita. He pelaavat Vantaanjoen Juoksun naisjoukkueessa ja valmentavat Päiväkummun Pesiksen tyttöjunioreita. Ennen kaikkia seurajohtoa miellyttää Annin ja Elinan positiivinen asenne, jonka avulla he ovat kannustaneet useita kavereitaan liikkumaan.

Urheilu ei sulje pois muita harrastuksia, eikä häiritse keskittymistä koulunkäyntiin. Tyttöjen todistusten keskiarvot ovat olleet täydellisyyttä hipovia niin yläasteella kuin lukiossakin. Musiikkia Anni ja Elina ovat harrastaneet pienestä pitäen.

Mikä on pesäpallon tulevaisuus pääkaupunkiseudulla?

Poika tuli innoissaan kotiin koulusta ja kertoi alkavansa harrastamaan pesäpalloa. Pesäpalloa ihmetteli isä ja jatkoi pojalle: "me asutaan pääkaupunkiseudulla, eikä Pohjanmaalla eli keksi poika joku toinen harrastus - jalkapalloa tai jotain muuta." Pesäpallo ei ole suosituin, eikä toiseksi tai kolmanneksi suosituin laji pääkaupunkiseudulla, vaan pesäpallo on pienen vähemmistön "extreme" -harrastus tällä väkirikkaalla alueella. Pesäpallolla on kuitenkin pitkät perinteet myös Helsingissä. Seniorit muistavat hyvin Puna-Mustien hienot pelit ja me keski-ikäiset taas Roihun naisten menestyksen. Mutta sen jälkeen on ollut pitkään hiljaista. Rahalla yritettiin 1990-luvulla rakentaa pesäpallomenestystä Kaisaniemen Tiikereiden kautta, mutta rahalla ei kantavaa kehitystä rakenneta. Tällä hetkellä ei pääkaupunkiseudulta ole joukkueita korkeimmilla sarjatasoilla. Miten tähän tilanteeseen on jouduttu ja miten tästä päästään ylös?

 

Kotiseura, pesäpallon uusi kansalaishanke, PäPe mukana kärkietenijänä.

Pesäpalloliitto, Superpesis ja Nuorisopesis yhdessä olivat kutsuneet yli 70 pesäpallovaikuttajaa Vantaalle helmikuun puolivälissä käynnistämään Kotiseura prosessia. Päiväkummun Pesis oli keskeisesti mukana Kotiseura –viikonlopussa, kun PäPe kehittämisvastaava ja valmentaja Eric Nyman on pyydetty kertomaan PäPe:n kehitystarinan. PäPe:n viime vuosien määrätietoinen kehittämistyö on näin noteerattu Pesäpalloliitossa ja Kotiseura –hankkeen johdossa.

Eric korosti, ettei Kotiseura ole mikään erillinen projekti, vaan sen syntyy, kun arvot, tavoitteet ja toimintatavat ovat kunnossa, ne on yhdessä pohdittu ja sisäistetty. Kehityksen on tapahduttava seuran omista lähtökohdista, tarpeista ja omalla aikataululla. Ennen valuvaihetta kannattaa tehdä maaperätutkimus esimerkiksi swot-menetelmällä. Hän kertoi PäPen kehitystarinan ja vertaili seuran nykyistä toimintaa ja Kotiseuran toimintamallia, eikä nähnyt niissä nykyisellään olennaisia ristiriitoja. PäPe on nuori ja kasvava seura, toimintaa on nykyisin ainoastaan juniori-ikäluokissa. Seuraavina haasteina hän listasi Kotiseura -mallin sopivuuden testaamisen pääkaupunkiseudulle, PäPe:n tavoitteiden tarkastamisen ja päivittämisen Kotiseura -malliin sopiviksi. Malli on jalkautettava seuran toimintaan, ympäristöön ja kumppaneihin. Kotiseuran ja kansalaistoiminnan pitää näkyä jokapäiväisessä toiminnassamme.

Myös PäPe:ssä mietitään miten seuran tulisi toimia, jotta seuran jäsenillä olisi kiva tulla ja olla seuran toiminnassa mukana. Lisää Kotiseura hankkeesta seuran kevätkokouksessa.